Ohita
Vasemmalta: Erkki Hauhia (Cramo), Markku Mononen (Peab), Jasu Jaranka (Innofactor).  Kuvaus: kokemuksia.fi/ Annu Koivunen
Vasemmalta: Erkki Hauhia (Cramo), Markku Mononen (Peab), Jasu Jaranka (Innofactor). Kuvaus: kokemuksia.fi/ Annu Koivunen

Tiedote -

Yhteistyöllä digitalisaatiossa eteenpäin: Rakennusalan IoT-pilotissa saatiin onnistumisia

Talvella 2018 käynnistynyt pilottihanke lähti käyntiin vuokrauskoneliike Cramon ja tämän asiakkaiden tarpeista hakea ratkaisu kalustonhallintaan ja logistiikkaan uusia teknologioita hyödyntämällä. Kumppaniksi lähti mukaan digitaalisia konsepteja menestyksekkäästi kehittänyt Innofactor sekä Cramon pitkäaikaisena asiakkaana toiminut rakennusyhtiö Peab.

”Näimme Cramolla mahdollisuuden olla mukana toimialamme muovaamisessa ja halusimme tuoda digitaalisuuden hyödyntämisen osaksi palvelutarjoomaamme”, kertoo Innovations Director Tomi Sundberg Cramo Groupista. ”Digitalisaatiosta puhutaan paljon. Haluamme ketterästi ja konkreettisesti myös hyödyntää uusia teknologioita. Meillä on käynnissä useammassa maassa Innovaatio-työpajoja, joissa haarukoidaan päivittäisen tekemisen kipukohtia, asiakasta unohtamatta. Projekteista syntyy pilottihankkeita, joista tämä Innofactorin ja Peabin kanssa yhteistyössä tekemämme pilotti on hyvä esimerkki.”

Pilottihankkeen ideana oli seurata ja valvoa käsikäyttöisten koneiden ja laitteiden kulkua työmaalla. Pienet koneet, kuten porat, leikkurit, pumppukärryt, imurit ja piikkauskoneet, varustettiin hieman tulitikkuaskia isommilla sensoreilla, jotka toimivat bluetooth-teknologialla. Sensorien liiketunnistimet mittaavat koneiden käyttöä. Seurantaa varten työmaalle rakennettiin tiheä sensoriverkosto, jonka tukiasemat, niin kutsutut hotspotit tai gatewayt, kiinnitettiin sähkökeskuksiin eri kerroksiin.

”Ajansäästö. Se on meille isoin hyöty”, toteaa Markku Mononen Peabilta. Hän toimii kohteen työnjohtajana ja pilottihankeen isäntänä Peabilla. ”Suurin haaste pienten laitteiden kohdalla on se, että niiden etsimiseen menee kauan aikaa. Joskus laite on saattanut kadota, tai se on rikkoutunut, tai sitä on yksinkertaisesti vaikea löytää isolta työmaalta. Järjestelmällä voin nähdä, missä kukin kone fyysisesti sijaitsee ja aikaa säästyy, kun koneita ei tarvitse lähteä etsimään. Lisäksi voin nähdä, jos joku kone on ollut käyttämättä pitkään ja näin palauttaa sen nopeammin vuokrauskoneliikkeelle.”

Laitteiden seuranta tapahtuu selainpohjaisella ”Asset Tracking”-järjestelmällä, joka tuottaa käytännössä reaaliaikaista raporttia koneiden liikkeistä. ”Ohjelmaa on todella helppo käyttää ja ymmärtää – yhdellä vilkaisulla näet kokonaistilanteen”, kertoo Jasu Jaranka, IoT-liiketoiminnan vetäjä Innofactorilta.

Järjestelmä tuottaa tietoa myös Cramon asiantuntijoille, mikä edesauttaa kaluston hallintaa ennakoivasti. Asiantuntija voi esimerkiksi kertoa asiakkaalle koneiden käyttöajasta ja muistuttaa palauttamisesta.

”Asiakaslähtöisesti ollaan lähdetty pilottia tekemään”, toteaa Erkki Hauhia, joka toimii Cramo Finlandin asiakaspäällikkönä Kymen alueella ja on useiden kehitysprojektien ja Innovaatio-työpajojen aktiivi. ”Sen lisäksi, että asiakkaamme hyötyy tästä pilotista, voimme myös muokata jatkossa omaa palvelutarjoamaamme”, hän lisää.


Lisätietoja:

Tomi Sundberg, Director (Innovations & New Business Development), Cramo Group, +358 50 574 9076, tomi.sundberg@cramo.com 

Ilkka Laakeristo, Työpäällikkö (Talonrakentaminen Etelä-Suomi/ PKS Korjausrakentaminen, toimitilat), Peab Oy, +358 40 767 618, ilkka.laakeristo@peab.fi

Jasu Jaranka, Business Architect (IoT), Innofactor, +358 50 452 5629, jasu.jaranka@innofactor.com

Cramo on Euroopan suurimpia vuokrausalan yrityksiä, joka on erikoistunut kone- ja laitevuokraukseen, vuokraukseen liittyviin palveluihin sekä siirtokelpoisten tilojen vuokraukseen. Cramo toimii 12 maassa ja sillä on noin 300 toimipistettä. Cramolla on noin 2 500 työntekijää, ja vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 729,5 miljoonaa euroa. Cramo on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. www.cramogroup.com

Peab-konserni on yksi Pohjoismaiden suurimmista rakennusyhtiöistä. Se työllistää Pohjoismaissa 15 000 henkeä, joista Suomessa noin 750 henkilöä. Peab-konsernin liikevaihto on 5.2 miljardia euroa. Konsernin osake noteerataan Tukholman pörssissä. www.peab.com

Innofactor on johtava digitalisaation ja pilviratkaisujen toteuttaja Pohjoismaissa. Innofactorilla on Pohjoismaiden laajin Microsoft-ekosysteemin ratkaisutarjonta ja johtava osaaminen. Innofactorilla työskentelee yli 600 innostunutta ja motivoitunutta huippuasiantuntijaa Suomessa, Ruotsissa, Tanskassa ja Norjassa. Innofactorin asiakkaina on yli 1 500 yritystä, julkishallinnon ja kolmannen sektorin organisaatiota. Vuosina 2013–2017 Innofactorin liikevaihdon vuotuinen kasvu on ollut keskimäärin yli 20 %. Innofactor Oyj:n osake on noteerattu NASDAQ Helsinki Oy:n päälistalla toimialalla teknologia. www.innofactor.fi

Linkit

Aiheet

Tunnisteet


Cramo Finland Oy on vuonna 1953 perustetun ja Helsingin pörssiin listatun Cramo Oyj;n tytäryhtiö. Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo ja sen monipuoliseen palveluvalikoimaan kuuluvat mm. olosuhdehallinta-, julkisivu-, sähköistys-, valaistus-, työmaatila-, turvallisuus, etävartiointi- ja kulunvalvontapalvelut sekä koulutus. Cramo Finland Oy:llä on yli 50 toimipistettä valtakunnallisesti. Vuoden 2017 liikevaihto oli 130 miljoonaa euroa ja henkilöstöä yrityksellä oli 480.

Cramo Group palvelee rakennusalan yrityksiä, teollisuutta, julkisen sektorin toimijoita sekä kuluttajia 12 maassa ja 330 toimipisteessä Pohjoismaissa sekä Keski- ja Itä-Euroopassa. Yhtiöllä yli 220 000 tuotteen vuokrauskalusto sekä yli 150 000 asiakasta. 

Cramo – oikea valinta.

Lue lisää osoitteessa www.cramo.fi.  

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Liittyvä sisältö

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland