Ohita
​BIM! Työmaakokonaisuus paremmin hallintaan

Tiedote -

​BIM! Työmaakokonaisuus paremmin hallintaan

Laitevuokraus ja työmaan hallinta helpottuvat, kun Cramo valjastaa apuun 3D-mallinnuksen.

Cramo ottaa rakennusalalla vakiintuneen BIM:n eli Building Information Modelling -järjestelmän käyttöön omissa palveluissaan. Kyseessä on kolmiulotteinen tietomallinnus, jonka avulla saadaan oikeat ratkaisut ja laitteet työmaalle oikeaan paikkaan ja juuri oikeaan aikaan. Mallintaminen helpottaa ja tehostaa työmaan suunnittelua ja koko rakennusprojektin hallintaa.

Cramon kehityspäällikkö Jani Kilkka kertoo, että asiakas pystyy tulevaisuudessa hallitsemaan työmaakokonaisuuden BIM:n avulla ja näin parantamaan työmaan tehokkuutta. Tietomallintaminen on myös läpinäkyvä molemmille osapuolille.

”Palvelu koskee tällä hetkellä osaa Cramon tuotteista ja jatkossa pyrimme saamaan kaikki tuotteet BIM-maailmaan.”

Se mikä aikaisemmin tehtiin puhelimen ja monien sähköpostilla lähetettyjen piirustusten välityksellä, saadaan nyt helposti tietomallista.

”Aikaa säästyy huomattavasti, koska suunnitelmat voidaan tehdä asiakkaan kanssa yhdellä istumalla. Tuotteiden sijoittelua työmaalle voi testata ja suunnitelmaa voi muokata”, Kilkka sanoo.


Tilauslista automaattisesti

Suunnittelupäällikkö Niclas Johansson Cramolta kertoo, että BIM-järjestelmä soveltuu asiakkaille, joiden rakennusprojekti on muutenkin tietomallinnettu. Kun myös laitevuokraus saadaan mukaan mallinnukseen, kokonaisuus on helpompi hallita.

”Jos asiakkaalla on jo tietomallipohjainen projektinhallinta, niin Cramon osuus voidaan yhdistää siihen. Näin asiakas voi suunnitella myös toimittamiemme järjestelmien aikataulutusta samalla tavoin kuin he hallitsevat muitakin aikatauluja.”

Tietomallinnuksen ansiosta asiakas välttyy aikaa vieviltä vaiheilta. Kolmiulotteinen tietomalli on tarkasteltavissa eri kulmista ja on yksiselitteinen. Suunnitteluvaihe nopeutuu ja tulos on virheettömämpi. Myös toimitusten luotettavuus paranee, sillä tietomalli luo automaattisesti listauksen tilattavista tuotteista. Tuotetilauksia ei kuitenkaan toistaiseksi voi hoitaa BIM-järjestelmän kautta.

”Kun asiakas on tilannut Cramon ratkaisut työmaalle, keskustelemme suoraan työmaan vastaavan mestarin kanssa käytännön toteutuksesta tietomallin avulla. Esimerkiksi lämmitysratkaisuista nähdään putkivedot, jolloin saman tien estetään se, että ne olisivat jonkin muun asennettavan rakennusosan tiellä.”


Ensin putoamissuojausta

Johansson sanoo, että Suomessa Cramo lähtee liikkeelle työmaan putoamissuojaussuunnitelmista.

”Esimerkiksi kaiteet saadaan mallikuvaan työmaan todellista etenemistä vastaavasti. Asiakas voi katsella kaideratkaisuja samalla kun hän pyörittelee malleja, ja suoraan mallista näemme mahdolliset ongelmakohdat.”

Johansson kertoo myös toisen käytännön esimerkin: työmaahissien sijoittamisen.

”Niiden pitää olla oikeassa paikassa, jotta ne mahdollistavat vaikkapa julkisivuelementtien asentamisen. Hisseille pitää päästä koko ajan, joten niiden sijainnilla on iso merkitys.”


Näin BIM tuo Cramon laitteet työmaalle

  • 1)Asiakas tarkastelee tuotetietoja tietomallin/BIMin kautta.
  • 2)Kolmiulotteinen kuva näyttää, miten kukin laite tai palvelu, vaikkapa suojakaiteet, työmaahissit, nostimet tai työmaan lämmitysjärjestelmä, voidaan sijoittaa työmaalla.
  • 3)Laitteille voidaan mallissa hakea edullisin mahdollinen sijainti. Näin ne voidaan jo ennakolta sijoittaa paikkoihin, jossa ne palvelevat työvaiheita parhaiten.
  • 4)Laitteita, esimerkiksi siirrettäviä työmaatiloja voidaan tarkastella eri suunnista ja niiden sisältä.
  • 5)Myös laitteiden mittoja ja muita tuotetietoja voidaan tarkastella suoraan mallista.
  • 6)Laitteen vuokrauksen alkamis- ja päättymisaika voidaan aikatauluttaa tietomalliin. 

Aiheet

Tunnisteet


Cramo on Euroopan suurimpia vuokrausalan yrityksiä, joka on erikoistunut kone- ja laitevuokraukseen, vuokraukseen liittyviin palveluihin sekä siirtokelpoisten tilojen vuokraukseen. Cramo toimii 12 maassa ja sillä on noin 300 toimipistettä. Cramolla on noin 2 500 työntekijää, ja vuonna 2017 konsernin liikevaihto oli 729,5 miljoonaa euroa. Cramo on listattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä. Lue lisää: www.cramogroup.com, www.twitter.com/cramogroup

Cramo is one of the largest rental services companies in Europe specialising in construction machinery and equipment rental and rental-related services as well as the rental of modular space. Cramo operates in about 300 depots in twelve countries. With a group staff around 2,500, Cramo's consolidated sales in 2017 was EUR 729.5 million. Cramo shares are listed on Nasdaq Helsinki Ltd. Read more: www.cramogroup.com, www.twitter.com/cramogroup

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Liittyvä sisältö

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland