Seuraa Cramo Finland Oy

Tekoäly saapui raksalle

Uutinen   •   Helmi 07, 2019 10:59 EET

Rakennustyömaan yläpuolella surisevat dronet seuraavat töiden etenemistä ja kamerat tunnistavat automaattisesti kypärättömät työntekijät. Samaan aikaan IoT-antureita hyödyntävä tekoäly antaa suosituksia betonin kuivumisen vauhdittamiseksi.

Digityömaa-palvelu kuulostaa tulevaisuudelta, mutta on tätä päivää. Järjestelmä on käytössä jo kymmenillä rakennustyömailla ympäri Suomen.

Cramon tarjoaman Digityömaa-palvelun kysyntä kasvaa koko ajan. Palvelun kehittäneen Bliot Oy:n toimitusjohtaja Kari Hirvijärvi kertoo, että monipuolisen datankeruun lisäksi palvelun avulla pystytään automatisoimaan aiemmin ihmisen työpanosta edellyttäneitä työtehtäviä.

“Esimerkiksi betonin kuivuminen piti aiemmin varmentaa säännöllisesti tehtävin porareikämittauksin. Digityömaassa mittarit asennetaan betoniin ainoastaan kerran. Sen jälkeen kuivumista voi seurata ja seuraavia työvaiheita voi suunnitella reaaliaikaisen datan perusteella”, hän kertoo.

Hirvijärven mukaan Cramo on luonteva kumppani Digityömaa-palvelun kehittämiseen ja levittämiseen, sillä se nauttii rakennusalan toimijoiden luottamuksesta myös Suomen rajojen ulkopuolella.

”Cramo haluaa olla vuokrausalan edelläkävijä myös digitalisaatiossa ja uudella ratkaisulla voimme vastata asiakkaidemme toiveisiin yhä syvemmästä yhteistyöstä. Palvelu on herättänyt paljon kiinnostusta, ja suunnitelmissamme onkin laajentaa yhteistyötä muihinkin toimintamaihimme Suomen lanseerauksen jälkeen”, Cramon toimitusjohtaja Tatu Hauhio sanoo.

Digi-insinööri auttaa paikan päällä

Digityömaa-palvelu koostuu kahdesta osa-alueesta: digi-insinööripalvelusta ja teknologiakokonaisuudesta, johon kuuluvat esimerkiksi dronet, kamerat, mittausanturit ja tekoälysovellus.

Digi-insinööri taas on kerrallaan neljästä työmaasta vastaava henkilö, jonka tehtävänä on auttaa rakennustyömaita hyödyntämään digityömaata mahdollisimman tehokkaasti. Cramon tuote- ja palvelukehityspäällikkö Teemu Marjeta kertoo, että Cramo rekrytoi parhaillaan tehtävään sopivia osaajia.

“Toimenkuva on meillä täysin uusi. Ideaalitapaus on henkilö, jolla on rakennusalan koulutus, pari vuotta kokemusta raksalla ja kiinnostusta kehittyä digitaalisten työvälineiden osaajana.”

Käyttöönotto onnistuu muutamassa päivässä

Kun digityömaa-järjestelmä otetaan ensi kertaa käyttöön uudella työmaalla, digi-insinöörin tehtävänä on tutustua huolellisesti projektiin, selvittää työmaan erityistarpeet ja keskustella laajasti työntekijöiden sekä työmaan johdon kanssa.

Sen jälkeen hän tekee ensimmäiset drone- ja kypäräkamerakuvaukset, joiden avulla työmaasta voidaan tehdä 3D-malli. Myöhemmin mallin avulla voidaan seurata, onko hanke edennyt suunnitelman mukaisesti.

”Digi-insinöörin tehtävänä on myös raportoida välittömästi laatuun, valmiusasteeseen ja työturvallisuuteen liittyvistä havainnoistaan. Hän voi olla mukana myös viikkopalavereissa, jos asiakas niin toivoo”, Marjeta kertoo.

Kun ensimmäiset drone- ja kypäräkamerakierrokset on tehty, järjestelmä voidaan ottaa käyttöön. Käytännössä tämä onnistuu muutamassa päivässä.

“Suurin hyöty saadaan, jos järjestelmä otetaan käyttöön heti rakennustyömaan alkuvaiheessa. Pystymme esimerkiksi automaattisesti seuraamaan, miten maansiirto etenee”, Marjeta sanoo.

Digityömaa-palvelu taipuu myös mobiiliin.

Digityömaa-palvelu taipuu myös mobiiliin.

Läpinäkyvyys tuo lisäarvoa kaikille

Bliotin Kari Hirvijärven mukaan digityömaa-järjestelmän mahdollistama ajantasainen tieto hankkeen etenemisestä hyödyttää myös rakennushankkeen rahoittajia, joille on perinteisesti raportoitu hankkeen etenemisestä kuukausittain lähetettävällä lomakkeella.

”Digityömaa-palvelun avulla hankkeen seuranta muuttuu reaaliaikaiseksi. Uskon, että tämä mahdollisuus kiinnostaa sekä asunnon uudesta talosta ostaneita yksityishenkilöitä että sijoitusrahastoja”, Hirvijärvi sanoo.

Reaaliaikainen näkymä työmaan tilanteeseen tuo uusia mahdollisuuksia myös rakennusliikkeille. Kun resurssien käyttö muuttuu läpinäkyväksi, koko yrityksen toimintaa voidaan suunnitella entistä paremmin.

“Kun rakennusliike on ottanut palvelun käyttöön useammalle eri työmaalle, voidaan sen pääkonttorille perustaa valvomo, jonka avulla kaikkia rakennustyömaita seurataan reaaliaikaisesti. Näin johtamista voidaan kehittää koko organisaation tasolla”, Hirvijärvi sanoo.

3D-kuvamallintaminen helpottaa työmaan hahmottamista.

3D-kuvamallintaminen helpottaa työmaan hahmottamista.

Kommentit (2)

  Hienoa että tekniikka kehittyy ja kaupallistuu! Itse olen odottanut tätä innolla, koska toimialan maine kärsii jatkuvasti tällä osa-alueella tapahtuvista rimanalituksista.

  Pinnoituskelpoisuuden arviointiin tähtäävien kosteusmittauksien mittaussuunnitelmassa pitäisi kuvata mittauspisteiden valintaperusteet. Tämä on tärkeää, jotta saatuja tuloksia voidaan käyttää edustamaan tietyn rajatun alueen suhteellista kosteutta. Pyrkimyksenä on valita mittauspisteet rakennetyypin, valuaikataulun, kuivumishistorian ja alueet kattavan pintakosteuskannauksen perusteella. Ajan takaa sitä, että mittauspisteitä ei välttämättä voida "lyödä lukkoon" etukäteen. Pisteet pitääkin valita em. seikkojen perusteella työmaahan rakennekosteuteen perehtyneen asiantuntijan toimesta. Hyvällä onnella etukäteen valittuja pisteitä toki voidaan käyttää silloin, kun olosuhdehistoria valualueet betonilaadut ja varmuudeksi välissä tehtävä pintakosteuskannaus niin osoittavat.

  Tommi Sorvoja

  - Tommi Sorvoja - 2019-02-19 09:41 EET

  Hei Tommi,
  kiitos palautteestasi! Kehitys on tosiaan mennyt oikeaan suuntaan ja siinä hyödynnämme uuden teknologian tuomia mahdollisuuksia. Meillä Cramolla on oma suunnitteluosasto, jossa tehdään olosuhdehallintaan liittyviä suunnitelmia esim. rakennusaikaiseen lämmityksen sekä kosteuden- ja pölynhallintaan. Kosteusmittaussuunnitelmien merkitys on lisääntynyt huomattavasti viimeisten vuosien aikana.
  Suunnitteluvaiheessa pyrimme kiinnittämään huomiota ns. "riskikohtiin" ja rakenteisiin ja käymme niitä läpi yhdessä työmaan ja kosteuskoordinaattoreiden kanssa suunnitteluvaiheessa. Pyrimme myös huomioimaan rakentamisen aikana tapahtuvat vesivahingot, letkujen vuotamiset, timanttiporausten jäähdytysvedet jne, jotka on huomioitava mittauksia tehdessä ja dokumentoitaessa.
  Hyvä huomio tuo mainitsemasi tarve tuoda suunnitelmassa esille perusteet mittapisteiden sijainnin valinnalle.
  Nyt olemme sen itse miettineet, mutta sitä ei ole välttämättä avattu suunnitelmassa asiakkaalle, ja tässä asiassa teemme suunnitelmiin lisäyksen.
  Lisätietoa tarjoamistamme olosuhdehallinnan palveluista, kuten Kuivaketju10 ja langaton mittausjärjestelmä, löytyy täältä: https://www.cramo.fi/fi/palvelut/Olosuhdehallinta

  Cramo Finland
  Mika Aalto

  - Cramo Finland - 2019-02-20 11:59 EET

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.