Ohita
Päivi Stordell arvostaa kokonaisuuden hallintaa helpottavia ratkaisuja.
Päivi Stordell arvostaa kokonaisuuden hallintaa helpottavia ratkaisuja.

Uutinen -

Korjausrakentamisen volyymi ja nopeus vaativat paljon myös työmaiden kulunvalvonnalta

Tilastokeskus on seurannut tälläkin hetkellä kuumana käyvää korjausrakentamisen markkinaa vuodesta 2013. Tietojen perusteella vuotta 2017 voidaan pitää eräänlaisena käännekohtana. Tuolloin 1970 luvulla rakennetut kohteet nousivat kärkeen korjausrakentamisen arvossa mitattuna. Jo 60-luvulla alkanut rakennusbuumi kävi 70-luvulla kuumimmillaan, kun suomalaiset muuttivat kiihtyvällä nopeudella maaseudulta kaupunkeihin. Nyt 70-luvulla rakennettu 60 miljoonan neliömetrin huoneistoala tarvitsee kattavan peruskorjauksen.

Urakkaa siis riittää. Sen tietää erityisen hyvin korjausrakentamiseen erikoistuneen Pylon Rakennus Oy:n laatupäällikkö ja suurimpien kohteiden työmaainsinööri, Päivi Stordell. Työn alla on parhaillaan yksi Helsingin arkkitehtonisista maamerkeistä.

– Me olemme nyt Erottajankatu 2:ssa eli vanhassa Tullihallituksen talossa. Tänne saneerataan ravintolatiloja ja toimistotiloja.

Suuria kohteita saneeratessa aliurakoitsijoita riittää, siksi hyvän kumppanin merkitys kokonaisuuden hallinnassa on suuri. Kohteiden luonteestakin johtuen, rakennustyömaiden kulunvalvonnan ja siihen liittyvän raportoinnin ja perehdytyksen järjestelmät ovat Pylonille erityisen tärkeitä.

– Lähtökohtaisesti ollaan päätetty, että kulunvalvonta tulee Cramolta kaikkiin meidän kohteisiin. Se on helppokäyttöinen ja luotettava. Se helpottaa myös meidän talousosaston työtä todella paljon, koska raportointi verottajalle lähtee automaattisesti.

Kiireinen ja montaa palloa ilmassa pitävä Päivi arvostaa myös palvelun kokonaisvaltaisuutta.

– Järjestelmä tarjoaa meille monipuoliset hallinta- ja raportointimahdollisuudet. Me näemme tietenkin yhdellä silmäyksellä, ketkä ovat työmaalla ja kuinka kauan. Toinen asia on kulkulupien helppo hallinta, joka on meille ensiarvoisen tärkeää. Kolmas, että jo perehdytysvaiheessa nähdään, onko urakoitsijalla paperit kunnossa ja onko työntekijöiden veronumerot rekisteröity. Arvostamme sitä, että kaikki toimii ja on yhdessä paketissa kompaktisti ja helposti.

Tehoa verkkopalvelusta

Päivi on käyttänyt itse myös sähköistä vuokrauspalvelua. Kokemukset kumppanista ovat olleet kauttaaltaan hyviä.

Cramo Finland Cramon verkkopalvelu helpottaa Pylon Rakennuksen arkea

– Cramo on konevuokrauksessakin meidän ensisijainen valinta. Palvelut ovat olleet todella helppoja ja yksikertaisia käyttää. Voi sanoa, että ei ole tarvinnut paljon koulutusta niihin ottaa. Kyllä ne opastavat itse käyttäjäänsä.

– Cramo on pitkään markkinoilla toiminut luotettava toimija ja, kun itsekin olemme sellainen, niin on itsestään selvää, että käytämme Cramoa, Päivi Stordell toteaa hymyillen lopuksi.

Rakentamisen sähköiset tukipalvelut ovat murroksessa, joka enteilee seuraavaa tuottavuusloikkaa myös korjausrakentamisessa

Uudistusta tarvitsevien asuntojen ja toimitilojen suuri määrä on luonut rakennusalalle ison joukon korjausrakentamisen eri alueille erikoistuneita yrityksiä. Kuten jokainen rakentaja tietää, korjausrakentaminen on oma taiteenlajinsa. Joka päivä tulee vastaan yllättäviä muutoksia, erikoisia ratkaisuja ja suojelupäätöksiä, jotka pakottavat luovuuteen. Se asettaa myös urakoitsijoiden palvelukumppaneille melkoisia vaatimuksia. On oltava nopea, joustava ja ymmärrettävä erityistarpeet.

Kumppanit ovat vastanneet kasvaneisiin tarpeisiin digitalisoimalla palvelujaan voimakkaasti. Yhä useammin työmaan eri tukipalvelut hankitaan verkosta. Sari Lindfors, joka vastaa Cramon verkkopalvelujen käytettävyydestä, on paininut kysymyksen kanssa jo pitkään.

– Tukipalvelujen, kuten kaluston vuokrauksen, työmaalogistiikan, työmaan sähköistyksen, jne. digitalisoinnilla saavutetaan usein jo itsessään säästöjä. Nyt rakennusalalla alkaa kuitenkin olla se tilanne, että pelkkä yksittäisten palvelujen digitalisointi ei enää riitä. Tehokkuutta ja säästöjä pitää hakea miettimällä palvelukokonaisuuksia, jotka vastaavat kasvaviin raportointi- ja laatuvaatimuksiin ja uudenlaisiin urakka- ja toimintamalleihin.

– Näen selvästi myös vaaran, että palvelut pirstaloituvat erilaisiin applikaatioihin ja verkkopalveluihin, jotka vaativat yhä enemmän muistamista ja hallinnointia työmailla. Ne alkavat itse asiassa hidastaa toimintaa, varoittaa Lindfors.

Digitalisoinnissa tarvitaan siis tuotteistusta, joka tarjoaa keskitetysti ja helposti palvelut rakentamisen eri vaiheisiin. Palvelujen kehittäminen ei kuitenkaan ole aivan helppoa, koska esimerkiksi korjausrakentamisen tarpeet ja toimintamallit voivat poiketa paljonkin uudisrakentamisesta.

– Me olemme Cramolla sikäli onnellisessa tilanteessa, että digitalisointia on tehty pitkään. Se tarkoittaa, että kokemuksia ja dataa kertyy jatkuvasti hyvin erilaisilta toimijoilta. Heidän kanssaan yhteistyössä olemme päätyneet malliin, jossa tarjotaan mahdollisimman suuri joustavuus eri palvelujen valintaan ja käyttöön. Hallinnointihaasteet taklataan kokoamalla valittu palvelukokonaisuus yhden asiakastilin alle ja rakentamalla sopivia, yhdellä vilkaisulla hahmotettavia näkymiä, Lindfors kertoo.

– Ideana on, että rakentajat voisivat seurata suunnitelmia, budjetteja, vuokrakalustoa, sähköistystä, olosuhteita ja erilaisia lisäpalveluita helposti yhdestä paikasta rakentamisen eri vaiheissa.

– Tässä kaikessa ollaan vasta raapaistu pintaa, mutta uskon, että voimme yhdessä tehdä seuraavan tuottavuusloikan niin korjausrakentamisen kuin uudisrakentamisen alueilla, hehkuttaa Sari Lindfors.

Aiheet

Yhteyshenkilö/-t

Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Julkaisuun liittyvää sisältöä: