Ohita
Kesäkuussa Hakunilan käsityökeskuksen ulkoseinät saivat muodonmuutoksen kaikille avoimessa yhteisötaidetapahtumassa. Hanke oli osa Vantaan taidemuseo Artsin ja Street Art Vantaan Seinähullu Vantaa -projektia. Kuvassa Igor Multi.
Kesäkuussa Hakunilan käsityökeskuksen ulkoseinät saivat muodonmuutoksen kaikille avoimessa yhteisötaidetapahtumassa. Hanke oli osa Vantaan taidemuseo Artsin ja Street Art Vantaan Seinähullu Vantaa -projektia. Kuvassa Igor Multi.

Uutinen -

Kansainvälistä katutaidetta Vantaalle

Viisi ulkomaista katutaiteilijaa saapuu heinä–elokuussa Vantaalle maalaamaan isokokoisia seinämaalauksia eli muraaleja. Taiteilijat nousevat Cramon nostureilla yläilmoihin Myyrmäessä ja Hakunilassa.

Muraalien maalaaminen on osa Seinähullu Vantaa -hanketta. Katutaiteilijat Pipsqueak was here!!!, Aryz, Mr.June, Dourone ja Pso Man ovat kotoisin Hollannista, Espanjasta, Ranskasta ja Belgiasta.

Seinähullu Vantaa on Street Art Vantaan ja Vantaan taidemuseo Artsin yhteinen hanke, jonka päärahoittaja on Suomen Kulttuurirahasto.

Taiteen suunnittelija ja katutaiteilija Maikki Rantala Street Art Vantaasta sanoo, että muraalit ovat luonteva taidemuoto Vantaalle.

– Muraali sopii hyvin lähiöön. Se luo yhteisöllisyyttä ja positiivisuutta asuinalueelle. Lisäksi Vantaan taidemuseo on erikoistunut juuri katutaiteeseen.

Rantala kertoo, että ulkomaiset taiteilijat on valittu yhteistyössä hollantilaisen Street Art Todayn kanssa.

– Halusimme mukaan taiteilijoita, joilla on myös pedagogista osaamista. Tärkeää oli myös se, että taiteilijat ovat keskenään riittävän erilaisia.

”Nostin on yksi tärkeimmistä työvälineistä”

Ulkomaiset taiteilijat maalaavat teoksensa Myyrmäkeen, Hakunilaan ja Martinlaaksoon. Maalattavat pinnat ovat kaikki asuintalojen seiniä. Yksi taloista on asunto-osakeyhtiö ja loput vuokrataloja. Tärkein peruste maalauspaikalle on kuitenkin se, että muraali sopii hyvin alueen kaupunkikuvaan.

Taiteilijat nousevat yläilmoihin Cramon nostimilla Myyrmäessä ja Hakunilassa. Molemmissa kohteissa tarvitaan erityisen isoa konetta. Myyrmäen seinä on pinta-alaltaan laajempi ja korkeampi kuin yleensä. Hakunilassa taas haasteita tuo maalattavan seinän lähellä oleva kallio.

– Tiesimme, että Cramo on ollut mukana taideprojekteissa aiemminkin, joten pyysimme sitä sponsoriksi. Taiteilijalle nostin on maalin ohella tärkein työväline, Rantala sanoo.


Muraalin suunnitteluvaihe vaatii kekseliäisyyttä

Taiteilijat ovat lähettäneet luonnoksensa etukäteen Vantaalle, ja asukkaat ovat päässeet tutustumaan niihin.

Muraalin voi maalata joko seinämaalilla tai spraymaalilla. Teoksen suuri koko vaatii Rantalan mukaan huolellisen suunnittelun.

– Muralisteilla on erilaisia luonnostelutapoja: joku ruuduttaa seinän samassa suhteessa kuin luonnoksen, joku laittaa teippejä seinään, joku heijastaa luonnoksen projektorilla seinään. Myös sapluunoita käytetään.

Luonnostelussa on hyvä käyttää pitkävartista apuvälinettä, esimerkiksi telan vartta. Yhden muraalin maalaaminen kestää yleensä pari viikkoa.

Monen katutaiteilijan elämäntapaan kuuluu maapallon kiertäminen taiteensa kanssa.

Kesän aikana Seinähullu Vantaa -hankkeen kansainvälisten taiteilijoiden oppiin pääsee myös viisi suomalaista taiteilijaa, joiden muraaleja nähdään Koivukylässä ja Länsimäessä vuonna 2018.


Kaiken ikäiset voivat olla muralisteja

Rantala on ollut mukana toteuttamassa ja koordinoimassa Hakunilan käsityökeskuksen yhteisöteosta alkukesällä. Keskuksen seinät olivat ennen harmaat ja kolkot, nyt niitä koristavat alueen asukkaiden maalaamat muraalit.

Lapset muistavat tosi hyvin ne kohdat, joita he ovat itse olleet tekemässä, hän naurahtaa.

Linkit

Aiheet

Tunnisteet

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland