Ohita
Suunnitelmallinen pölynhallinta parantaa turvallisuutta työmaalla
Suunnitelmallinen pölynhallinta parantaa turvallisuutta työmaalla

Uutinen -

Huomio turvalliseen työskentelyyn – Pöly on riskitekijä työmailla

Työmailla syntyvän pölyn talteenotto hallitusti on turvallisuuskysymys niin työntekijöille kuin rakennuksen käyttäjillekin.

Erilaiset rakentamisen ja remontoimisen aikaiset pölyt ovat suoranainen vaara. Niillä on terveysvaikutuksia, ja ne saattavat aiheuttaa palo- tai räjähdysvaaran. Pöly aiheuttaa ongelmia myös, jos työntekijät joutuvat hengittämään sitä tai se heikentää näkyvyyttä työskentelyn aikana.

– Jos pölynhallintaa ei tehdä huolellisesti, sitä jää myös rakenteisiin ja laitteisiin esimerkiksi alakattojen yläpuolella olevien iv-putkien ja kaapelihyllyjen pinnoille. Jälkikäteen pölyä ei saada poistettua muuten kuin purkamalla alakattoa, tarkentaa projektipäällikkö Mika Aalto Cramosta.

Työmailla pölyä syntyy muun muassa rakenteiden purkamisesta, jauhemaisten aineiden käsittelystä, erilaisten materiaalien työstämisestä, hiomisesta ja tasoittamisesta ja jopa työntekijöiden liikkumisesta alueella.

P1-puhtausluokka tavoitteeksi sekä uudisrakennus- että saneerauskohteisiin

Pölyhallinnasta on syytä huolehtia, onpa kyseessä sitten uudisrakennus, saneerauskohde tai remontoidaanpa sitten yksittäistä kylpyhuonetta tai vaikkapa kauppakeskuksen osaa.

Pölynhallinnan suunnittelu aloitetaan kohteen kartoituksella. Samalla päätetään käytettävät menetelmät ja määritetään ilmanvaihtokertoimet, minkä jälkeen mitoitetaan kuhunkin kohteeseen sopiva kalusto.

Oleellista on huolehtia pölyntorjunnasta niin, että päästään rakennustöissä vaadittuun P1-puhtausluokkaan.

– P1-tiloissa pölyn määrää mitataan säännöllisesti. Siivousta jatketaan siihen asti, kunnes saavutetaan määritetyt raja-arvot. Samalla mittauksella varmistetaan, ettei P1-tilojen ulkopuolelta pääse leviämään pölyä jo puhdistettuihin tiloihin, Aalto kertoo.

Kun pölynhallinta tehdään suunnitellusti ja asianmukaisesti, estetään ympäröivien tilojen, ilmanvaihtojärjestelmien, laitteiden ja muiden pintojen likaantuminen. Samalla lisätään myös työtehoa ja -tarkkuutta sekä työviihtyvyyttä.

– Lisäksi syntyy selvää säästöä, sillä pölyjen siivous jälkikäteen on oma kulueränsä. Samoin esimerkiksi sähkötyökalujen käyttöikä pitenee, kun niiden koneistoihin ei tunkeudu pölyä.


Keskuspölynimurin asennus runkolinjaan on nopeaa

Pölynhallintaan on lukuisia menetelmiä, kuten kohdepoisto, ali- ja ylipaineistus, osastointi, ilmanpuhdistus sekä keskuspölyimurijärjestelmät. Jälkimmäinen soveltuu suuriin kohteisiin, kuten kerrostaloihin tai liiketiloihin.

– Toimittamamme rakennuksenaikainen keskuspölynimurijärjestelmä sisältää imuriyksikön, esierottelijan, suodatinyksikön, runkolinjan ja siivoussarjan. Samalla kerroksiin on mahdollista asentaa kerrosyksiköt, joten samassa linjassa kulkevat myös työnaikainen sähkö ja valaistus. Asennus on vaivatonta ja se tapahtuu nopeasti.

Keskuspölynimurin toimintasäde yhdellä imurilla on noin 25 metriä, ja yhteen keskuspölynimuriin voi liittää kaksi siivoussarjaa. Siten esimerkiksi kahdessa eri kerroksessa voidaan imuroida samanaikaisesti, mikä tekee työskentelystä entistä nopeampaa.

– Keskuspölynimuri on käyttökustannuksiltaan edullinen pölynhallintaratkaisu, sillä vuokrahintaamme kuuluvat esimerkiksi suodattimet, Aalto mainitsee.

Karkea suodatin ja HEPA-suodatin yhdessä keskuspölynimurin sisällä varmistavat, etteivät pölyhiukkaset kulkeudu takaisin sisäilmaan. Kun työ on valmis, keskuspölynimurijärjestelmä puretaan pois pysyvien rakenteiden tieltä.

Linkit

Aiheet

Tunnisteet

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Liittyvä sisältö

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland