Ohita
Henkilönostinkoulutus tuo turvaa

Uutinen -

Henkilönostinkoulutus tuo turvaa

Cramon tavoitteena on lisätä henkilönostimien käytön turvallisuutta rakennusteollisuudessa. Kaksivaiheinen koulutus antaa valmiuden käyttölupaan.

Yleisimpiä henkilönostimia ovat saksinostimet, ajettavat puominostimet ja hinattavat puominostimet. Työskentelyn turvallisuutta ja samalla myös tehokkuutta lisää se, että kuhunkin työhön valitaan tarkoituksenmukaisin laite.

Teleskooppi- ja nivelpuominostureita tarvitaan esimerkiksi asennus- tai maalaustöissä, joihin ei yletytä telineiltä. Laitteita vuokrataan rakennustyömaiden lisäksi teollisuuden käyttöön muun muassa kunnostustöihin. Pienempiä nostimia käytetään myös varastoissa ja liikekeskuksissa.

Turvallisuus edellä

Työturvallisuus on keskeinen tekijä Cramon omassa toiminnassa, joten on luonnollista, että asiaa halutaan edistää myös asiakkaiden työmailla.

– Moneen muuhun maahan, kuten Ruotsiin, verrattuna meillä riittää, että henkilönostimen kuljettajalla on työnantajan antama lupa, eikä nostinkortti ole pakollinen. Me Cramossa haluamme lisätä työmaiden turvallisuutta järjestämällä koulutuksia, joissa työntekijöille tulevat tutuiksi niin teoria kuin käytäntökin, kertoo Cramo Finlandin tekninen johtaja Hans Blomstedt.

Cramo oli mukana lokakuun alussa tilaisuudessa, jossa esiteltiin Rakennusteollisuuden Turvaryhmälle henkilönostimien käyttöön liittyvää koulutusta. Blomstedt pitää tärkeänä, että myös päättäjät saivat tuntuman siihen, millaisia valmiuksia nostimen käyttö vaatii. Suomessa onkin ammattipiireissä havaittu tarve kehittää henkilönostinkoulutusta ja yhtenäistää koulutussisältöjä. Nyt koulutuksen taso on kirjavaa, ja kortteja annetaan jopa pelkän verkkokurssin suorittamisella. Henkilönostimen käyttö vaatii kortin lisäksi aina työnantajan kirjallisen luvan nostimen käyttöön. Koulutuksen myötä työnantajalla on perusteet käyttöluvan myöntämiseen.

Cramossa nostinkoulutusta vetävät kouluttajat Mika Broström ja Taisto Mäenpää ovat Blomstedtin kanssa samaa mieltä siitä, että turvallinen ja ammattitaitoinen henkilönostimien käyttö lisää työmaiden turvallisuutta merkittävästi. Esimerkiksi ajettava puominostin eli kuukulkija on usein suurin työmaan koneista. Jos sitä käytetään välinpitämättömästi, ovat vaarassa niin kuljettaja kuin lähellä olevat muut työntekijätkin. Nostimen kaatuminen tai törmääminen rakenteisiin voi aiheuttaa lisäksi aineellisia vahinkoja. Valtaosa tapaturmista sattuu tietämättömyyden ja huolimattomuuden takia.

Cramo järjestää henkilönostinkoulutusta ympäri Suomen. Osa koulutuksista on asiakkaiden tilaamia ja ne pidetään paikan päällä ja kalustoon räätälöityinä. Koulutuksia järjestetään myös avoimina, jolloin niihin saa ilmoittautua kuka tahansa. Nostinkorttikoulutusten lisäksi Broström tekee nostimien katsastuksia sekä kouluttaa Cramon henkilökuntaa vuokrauksien välillä tehtävien tarkastuksien tekemiseen.

Koulutus kiinnostaa

Kursseilla Broström ja Mäenpää ovat kuulleet, ettei työmailla ole aina huomattu edes antaa kirjallista lupaa nostimen käyttöön. Myös perehdytys on jäänyt puutteelliseksi. Toisaalta he ovat ilokseen havainneet, että asenteet koulutusta kohtaan ovat muuttuneet myötämielisimmiksi. Nyt niin teoriaopetus kuin käytännön ohjauskin otetaan mielenkiinnolla ja avoimin mielin vastaan.

– Meillä koulutus kestää tiiviin kurssipäivän verran. Aamupäivän teoriaosuudessa käydään läpi työhön liittyviä lakeja ja asetuksia sekä riskien hallintaa ja käydään läpi eri nostintyypit ja sekä oikean nostimen valintaa. Iltapäivällä on käytännön harjoituksia, joissa jokainen ajaa eri tyyppisillä nostimilla. Samalla tutustutaan niiden teknisiin ominaisuuksiin. Painotamme, että laitteet tulee tarkastaa joka kerta ennen käyttöä. Erikseen on vielä määräaikaishuollot ja katsastukset. Nostinkortin saaminen edellyttää, että läpäisee päivän päätteeksi pidettävän kokeen, Broström sanoo.

Broström listaa henkilönostimen käytössä tärkeimmiksi asioiksi laitteeseen perehtymisen ja turvavälineiden, kuten valjaiden käytön sekä sen, että nostimet ovat asianmukaisessa kunnossa. Mäenpää jatkaa listaa toteamalla, että ennen käyttöönottoa tulee varmistaa maapohjan kantavuus.

Cramolta vuokrattuihin laitteisiin kuuluu käyttöopastus.

Lisätietoja:

Cramo Finland Oy

Hans Blomstedt, tekninen johtaja

p. +358 50 578 0684, sähköposti hans.blomstedt@cramo.com

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo. Koneiden ja laitteiden lisäksi tarjoamme muita rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Suomessa toimimme valtakunnallisesti yli 400 työntekijän voimin noin 50 toimipisteestä käsin. Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä ja tahoja rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia. Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia, jonka emoyhtiö Cramo Oyj on listattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä www.cramo.fi.

Aiheet

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Liittyvä sisältö

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Liitetyt tapahtumat

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland