Ohita
On aika valmistella mökki talvikuntoon. Lue Cramon vinkit mökin talvikuntoonlaittoon!
On aika valmistella mökki talvikuntoon. Lue Cramon vinkit mökin talvikuntoonlaittoon!

Uutinen -

Cramon vinkit kesämökin talvikuntoonlaittoon

Syys-lokakuussa kesämökkeilijän kausi alkaa tulla päätökseensä. On aika valmistella mökki talvikuntoon. Mökin viimeisiin syystöihin kuuluvat lämmön säätäminen, katon kunnon tarkistaminen ja tilojen suojaaminen kutsumattomilta ihmis- ja eläinvierailta. Keväällä turvallisesti talvehtineelle vapaa-ajan asunnolle on taas mukava palata.

Talvilämmitys estää kosteus- ja homevaurioita

Mökki ja irtaimisto on syytä suojata suurilta lämpötilanvaihteluilta, näin ehkäiset kosteus- ja homevaurioita. Mökkiin voi jättää joko tasaisen, mökin rakenteista riippuen noin 5-15 asteen peruslämmön, tai ns. ylläpitolämmityksen, joka tarkoittaa sisäilman pitämistä esimerkiksi termostaatin avulla viitisen astetta korkeampana kuin ulkoilman. Ylläpitolämmitys estää kosteutta ja peruslämpöön verrattuna säästää sähköä. Lämpöä voi pitää yllä esimerkiksi pienitehoisella lämmityslaitteella, mutta huolehdi paloturvallisuudesta. Moderneissa kesäasunnoissa tulee olla lämmitys talven yli. Nykyaikaisten laitteiden avulla mökin sisäilman suhteellista kosteutta on helppoa seurata vaikka matkapuhelimesta – se ei saisi nousta yli 80 %:n. Myös ikkunoiden ja ovien tiivisteiden kunto vaikuttaa mökin lämpötilaan, joten tarkista tiivisteet syksyllä.

Sulje päähana

Päähana kannattaa aina sulkea, kun mökiltä poistutaan viikoksikin. Mikäli mökkiin jätetään peruslämpö, viemäreitä ja vesijohtoja ei yleensä tarvitse tyhjentää talveksi. Jos mökillä on astianpesukone, se pitää tyhjentää vedestä venttiileitä ja säiliöitä myöten. Mökin vesiputket kannattaa jättää paineettomiksi, jotta vahingot jäisivät vuodon sattuessa mahdollisimman pieniksi. WC-pönttöön, lattiakaivoon ja lavuaarien vesilukkoihin voi varmuuden vuoksi lorauttaa hiukan pakkasnestettä. Kylmilleen jäävän mökin vesijohdot on tyhjennettävä.

Käynti katolla kannattaa

Tarkista ennen talven tuloa myös katon tilanne: vesikaton ja savupiipun kunto ja tiivistykset. Katon tulee kestää syksyn sateet ja lumen paino. Piipunhattu suojaa savupiippua tukkeutumiselta. Hatun oikea paikka 20–30 cm piipun yläpuolella. Tiheäsilmäinen verkko estää lintujen ja lepakoiden pääsyn piippuun. Harjaa pudonneet lehdet pois katolta. Sammal katolla hidastaa katon kuivumista ja voi vaurioittaa huopa- ja tiilikatteita niin, että katto alkaa vuotaa. Puhdista myös vesikourut ja syöksytorvet puiden lehdistä ja muista roskista.

Vuokraamalla nostimen ja turvavaljaat hoidat katon kunnon tarkistamisen ja räystäiden tyhjentämisen nopeasti ja turvallisesti. Nostimen valinnassa on otettava huomioon muun muassa työskentelykorkeus ja -ulottuma, maaperän tasaisuus ja kantavuus sekä työkohteeseen pääsy. Cramo antaa käyttöopastuksen koneen käyttöön ja opastaa tarvittaessa oikean nostintyypin valinnassa.

Tulisijat ja hormit tulee nuohouttaa vähintään kolmen vuoden välein. Mökin talvikuntoonlaiton yhteydessä tulisijoista tyhjennetään tuhkat. Hormistojen pellit jätetään talveksi auki, jotta sisätilojen ilmanvaihto pysyy painovoimaisena. Iäkkäämissä mökeissä tuuletusaukkoja pitäisi home- ja kosteusvaurioiden ehkäisemiseksi jättää raolleen korvausilman varmistamiseksi. Jos epäilet kiinteistössäsi olevan merkittäviä ilmavuotoja, voit tilata Cramolta ilmatiiviysmittauksen ja lämpökamerakuvauksen, jolla saadaan rakenteita rikkomatta selville vuotokohtien sijainnit.

Vältä kutsumattomat vieraat

Tyhjät kiinteistöt houkuttelevat hiiriä, myyriä ja varkaita. Tehokkain keino on varmistaa, ettei sisätiloihin jää mitään, mikä ei-toivottuja vierailijoita sinne houkuttaa. Ruoat kannattaa viedä mökiltä pois, mutta jos ruokakomeroihin jää elintarvikkeita, paras varastointikeino ovat tiiviit rasiat ja purkit. Myös kynttilät ja saippuat maistuvat pikkujyrsijöille, joten niitäkään ei kannata jättää esille. Jyrsijöitä kiinnostavat myös vuodevaatteet ja muut tekstiilit. Tekstiilit kannattaakin ripustaa ilmavasti komeroon. Patjat voi nostaa sänkyihin pystyyn.

Varkaita ajatellen tärkeintä on huolehtia rakennusten hyvästä lukituksesta ja arvotavaroiden viemisestä pois mökiltä tai vähintään pois näkyviltä. Lukot kannattaa hankkia valtuutetulta lukkomyyjältä, ja niitä on myös muistettava käyttää. Iso osa mökkimurroista tehdään mökin omilla avaimilla, jotka on jätetty piiloon liian helppoon paikkaan. Verhot voi jättää auki, jolloin luvattomilla asioilla oleva näkee ikkunasta, ettei mökkiin kannata murtautua.

Sähkölaitteet suojaan kylmältä ja kostealta

Erityisesti elektroniikkaa uhkaavat mökillä talvella varkaiden lisäksi myös kylmä ja kosteus. Pakastin ja jääkaappi kestävät kylmälläkin mökillä talven yli, mutta virta tulee sammuttaa ja laitteet pitää sulattaa ja kuivata huolellisesti. Ovet kannattaa jättää raolleen, jotta ei muodostuisi hometta eikä hajua. Laitteiden takuuasioissa kannattaa muistaa, että pakkasvauriot eivät kuulu takuuseen.

Sähköt katkaistaan pääkatkaisijasta talveksi ja sulakkeet irrotetaan. Jos mittari on etäluettava, pitää virrankatkaisu suorittaa sähkölaitoksen ohjetta noudattaen. Pihavalojen hämärä- ja liiketunnistimien ja varashälyttimien sähkönsaanti on tietysti turvattava.


Pihatyöt - tärkeä osa mökkiläisen syystöitä

Useimmilla mökkiläisillä mökin talvikuntoonlaittoon kuuluvat myös pihatyöt ja laiturin ja veneen puhdistaminen. Jos laituri on meren tai ison järven rannalla ja liikuteltavissa, laituri pitää myrskyn ja jäiden lähdön varalta vetää rantaan. Sisätiloihin talvisäilytykseen tuotavat tavarat on hyvä varastoida kuivalla säällä. Vesiletkut ja painepesurit tyhjennetään ja siirretään sisätiloihin. Grilli ja puutarhakalusteet puhdistetaan ja siirretään talvisuojaan. Myös sähkö- ja polttoainekäyttöiset työkalut tuodaan sisään. Huonokuntoiset puut on hyvä kaataa viimeistään syksyllä, etteivät ne kaadu mökin päälle. Kasvimaa ja istutukset kannattaa suojata pakkasen lisäksi sekä jäniksiltä ja myyriltä.

Muista myös nämä:

  • Tarkista palovaroittimet syksyllä! Palovaroitin on pakollinen ja se pitää uusia joka kymmenes vuosi.
  • Tarkista häkä- ja kaasuvaroittimet sekä alkusammutusvälineet! Sammutuspeitteen ja käsisammuttimen oikea paikka on saunan ja takan lähellä helposti saatavilla.

Apua Cramolta

Jos kalusto tai osaaminen loppuu kesken, voi Cramon rakennuskonevuokraamosta saada avun. Palvelumme kattavat lämmityksen, kosteudenhallinnan, kuivauksen sekä ilmatiiviyspalvelut – ja tietysti vaikka avaimet käteen -periaatteella suunnittelusta asennuksiin, mittauksiin ja valvontaan. Cramolta saat myös rakentamiseen, remontointiin ja kunnossapitoon tarvittavat koneet, laitteet, tarvikkeet sekä nosto- ja telinekaluston. Tutustu tuotteisiimme ja palveluihimme verkkosivuillamme, pirauta tai piipahda paikan päällä!

Linkit

Aiheet

Tunnisteet

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland