Ohita
Joni Tuhkasen perheessä on yhteensä kuusi koiraa, joista kaksi greyhoundia kilpailee. – Koirien kanssa kisaaminen on minulle ja avovaimolleni elämäntapa.
Joni Tuhkasen perheessä on yhteensä kuusi koiraa, joista kaksi greyhoundia kilpailee. – Koirien kanssa kisaaminen on minulle ja avovaimolleni elämäntapa.

Uutinen -

Cramolaisen mainio päivä vapaalla: Radalla karvaformuloiden kanssa

Joni Tuhkasen mainiossa päivässä asiat sujuvat suunnitelmien mukaan. Johdonmukaista toimintaa tarvitaan niin töissä Tuusulan toimipisteellä kuin vapaa-ajalla englanninvinttikoirien kanssa kisatessa.

Teline- ja sääsuojauspalveluiden työnjohtaja Joni Tuhkanen innostui koirakisoista viitisen vuotta sitten.

– Olen tykännyt koirista pienestä pitäen. Greyhoundit ja ratajuoksun löysin kuitenkin avopuolisoni kautta. Hän vei minut Turun Metsämäen radalle katsomaan koirakisoja vuonna 2011. Kun näin radan varrella upeita, atleettisia koiria juoksemassa yli 70 km tuntivauhdilla, olin heti ihan myyty. Tokaisinkin avovaimolleni, että pitäähän meidänkin laumaan tuollainen karvaformula saada, Joni nauraa.

Nykyisin Jonilla ja hänen avopuolisollaan on kotonaan jo neljä greyhoundia eli englanninvinttikoiraa sekä kaksi muuta koiraa. Greyhoundeista kaksi, Vinga ja Pricken, kilpailevat. Joni toimii myös sekä Etelän Greyhound Urheilijat Ry:n hallituksessa että Greyhound Racing Liiton puheenjohtajana. Hänen avovaimonsakin on aktiivisesti mukana sekä koirien treenaamisessa että järjestötoiminnassa.

Greyhound on maailman nopein koirarotu. Sen juoksunopeudeksi on mitattu jopa 82 kilometriä tunnissa.

– Koiran treenaaminen huippukuntoon vaatii suunnitelmallisuutta ja taitoa lukea koiraa. Harjoitussuunnitelmat tehdään aina koirakohtaisesti, ja kesän kilpailukauteen aletaan säiden salliessa valmistautua jo vuodenvaihteessa, Joni selvittää.

Huolellista suunnittelua ja tarkkuutta vaatii myös Jonin työ Cramon teline- ja sääsuojauspalveluissa.

– Asennuksia tehdessä työskennellään yleensä korkealla. Liikuttelemme isoja ja painavia sääsuojia sekä telineen osia. Työn riskialttiuden vuoksi kaikki pitää suunnitella mahdollisimman hyvin etukäteen.

Haastetta asennuksiin tuo myös kiireinen aikataulu.

– Jos jokin asennus ei mene nappiin, se kostautuu heti seuraavassa vaiheessa. Telineiden ja sääsuojien asennuksessa vaaditaan johdonmukaista toimintaa ja eri toimintojen saumatonta yhteistyötä, Joni summaa.

Koirien kisakausi starttaa Suomessa toukokuussa, mutta treenaaminen aloitetaan vaiheittain jo talvella. Ensin peruskuntoa nostetaan lyhyillä lenkeillä. Kunnon kohotessa koiran voimaa lisätään esimerkiksi juoksemalla lumihangessa tai ylämäessä.

– Kevään lähestyessä hankittu voima täytyy muuttaa nopeudeksi. Nopeutta treenataan niin, että koira ottaa noin 100 metrin spurtteja käsivieheen perässä. Käsiviehe on akulla toimiva pieni moottori, joka vetää narun päässä olevaa rättiä. Näin saadaan räjähtävyyttä ja nopeutta takareisiin, Joni selvittää.

Tällä kaudella Jonin toiselta koiralta Prickeniltä jäävät kisat väliin loukkaantumisen vuoksi.

– Pricken oli juoksemassa pellolla, kun toinen koira juoksi täysillä sitä päin. Toinen sen keuhkoista repesi ja toinen meni kasaan. Onneksi Pricken on kuitenkin toipunut onnettomuudesta todella hyvin, ja olemme jo päässeet hiukan lenkkeilemään yhdessä, Joni kertoo.

Mieleenpainuvin koirien kanssa käydyistä kisoista oli viime kesän European Derby –kisa Tampereen Kaupin radalla.

– Koko viime kausi oli todella huikea, mutta tämä yksi kisa oli ylitse muiden. Pricken kisasi yhdessä kuuden todella kovan koiran kanssa 480 metrin matkalla. 200 metriä ennen maalia Pricken oli neljäntenä, kunnes se aloitti jo tavaramerkiksi muodostuneen loppukirinsä. Pricken ohitti muut kilpailijat koira kerrallaan, ja vain 30 metriä ennen maalia kiilasi ensimmäiselle sijalle. Se oli niin hieno hetki, että vieläkin nousevat karvat pystyyn kun muistelen sitä, Joni hehkuttaa.

Aiheet

Tunnisteet

Yhteyshenkilö/-t

Tuomas Myllynen

Tuomas Myllynen

Lehdistön yhteyshenkilö Toimitusjohtaja Cramo Finland Oy 040 549 2311
Kaisa Tiira-Vahala

Kaisa Tiira-Vahala

Lehdistön yhteyshenkilö Markkinointipäällikkö Markkinointi & PR +358 40 768 4652

Julkaisuun liittyvää sisältöä:

Cramo - täyden palvelun rakennuskonevuokraamo

Cramo on täyden palvelun rakennuskonevuokraamo, joka tarjoaa myös rakentamista, saneeraamista ja kunnossapitoa tukevia palveluja. Kannamme vastuun paitsi hyvästä asiakaspalvelusta, myös toimitusten aikatauluista ja kaluston ja palveluiden ensiluokkaisesta laadusta. Haluamme lisätä asiakkaidemme tehokkuutta ja tuottavuutta työmaapalveluiden ja digitaalisten ratkaisujen avulla.

Asiakaskuntaamme kuuluu yrityksiä rakennusteollisuuden ja muun teollisuuden, kaupan sekä julkisen sektorin alalta. Lisäksi palvelemme kuluttajia.

Cramo Finland Oy on osa Cramo-konsernia ja Boels Rental -yhtiötä. Olemme alamme johtavia tekijöitä Pohjoismaissa ja Baltiassa. Cramo Finland työllistää n. 450 henkilöä 50 toimipisteessä kautta maan. Cramo Finlandin liikevaihto on 95,2 milj. euroa (2019). Palvelemme n. 17 000 asiakasta.

Olemme jakamistalouden edelläkävijöitä. Tutustu meihin osoitteessa www.cramo.fi

Cramo Finland Oy
Kalliosolantie 2
01740 Vantaa
Finland