Seuraa Cramo Finland Oy

Rakenteilla terve sairaala

Uutinen   •   Tammi 19, 2017 08:00 EET

"Kävimme projektin alkuvaiheessa Cramon kanssa läpi, mitä vaihtoehtoja meillä on rakennuksen valurungon lämmittämiseksi", kertoo PEABin työmaapäällikkö Heikki Korpela.

Kyseessä on Hyvinkään kaupungin ja Hyvinkään sairaalan (HUS) yhteishanke, jonka kustannusarvio on noin 64 miljoonaa euroa.

– Saimme valettua ensimmäisen kerroksen holvin marraskuussa. Hanke on erityislaatuinen, koska runko valetaan alusta loppuun asti paikan päällä perinteisin menetelmin, kertoo PEABin työpäällikkö Heikki Korpela.

Sairaalasta tulee viisikerroksinen ja sen pinta-ala on noin 23 000 bruttoneliömetriä. Rakennuksen rungon pitkät jännevälit ja levyrakenteiset seinät mahdollistavat tilojen muunneltavuuden.

Cramo vastaa sairaalan työmaan infrastruktuurista ja on toimittanut paikan päälle työmaatilat, aluesähköistyksen, aidat ja kulunvalvonnan.

– Projektin alkuvaiheessa kävimme Cramon kanssa yksityiskohtaisesti läpi, mitä vaihtoehtoja meillä on esimerkiksi valurungon lämmittämiseksi. Viranomaiset määrittelivät tarkoin, miten meidän tulee toimia. Koska työmaan vieressä toimii edelleen vanha sairaala, meidän pitää olla erityisen varovaisia ja esimerkiksi ambulanssien kulkutiet on pidettävä koko ajan vapaina, Korpela toteaa.

– Valujen lämmityksen hoidamme Cramon lämmitys- ja työmaan turvallisuussuunnitelman mukaisesti kaasulämmityskalustollamme. Energia toimitetaan kaasusäiliön sijaan 210 kilogramman suurastioissa, joita työmaalla on maksimissaan noin parikymmentä kerrallaan, kertoo Cramon projektipäällikkö Mikko Marttila.

Nyt PEAB puntaroi kosteudenhallinnan hankkimista Cramolta.

– Ehdoton tavoitteemme on tehdä terve talo, siksi kosteudenhallinnan on oltava työmaalla hanskassa. Haluamme pelata varman päälle ja jokainen yksityiskohta, esimerkiksi betonimassan ja lujuusluokan valinta, pitää tehdä harkiten, Korpela sanoo.

Kriittisin paikka kosteuden kannalta sijaitsee rakennuksen yläosassa: kun katto valmistuu, PEAB alkaa tehdä sisätöitä ylhäältä alaspäin. Yläkerrosten tulee kuivua nopeasti ja rakenteisiin ei saa jäädä kosteutta.

Pääkaupunkiseudulla on käynnissä useita sairaaloiden rakennushankkeita, ja Korpela toivookin, että tekijät voisivat tehdä yhteistyötä.

– Rakentamista ei kukaan voi tehdä yksin, siksi kokemuksia pitää voida jakaa. Työmaalta toiselle oppimisen pitäisi olla alalla itsestäänselvyys.

Hän pitää tärkeänä sitä, että PEABilla ja Cramolla on ollut koko ajan yhteinen tavoite.

– Palvelu pelaa parhaiten, kun Cramolta ollaan meihin proaktiivisesti yhteydessä ja ehdotetaan jotain sellaista vaihtoehtoa, jota emme ole hoksanneet itse. On hyvä, jos ei odoteta, että asiakas painaa paniikkinappulaa, vaan ennakoidaan tilanteita.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.