Seuraa Cramo Finland Oy

​Logistiikka-asentaja Ahti Karjalainen: ”Lajittelu kuuluu ihan kaikille”

Uutinen   •   Elo 17, 2017 07:30 EEST

– Kaikki voisivat paneutua jätteiden lajitteluun tarkemmin niin töissä kuin kotona. Yhteiskuntajätettä syntyy aivan liikaa nykytahtia, Cramon logistiikka-asentaja Ahti Karjalainen muistuttaa.

Logistiikka-asentaja Ahti Karjalainen vastaa tiiminsä kanssa siisteyden ylläpidosta Uuden lastensairaalan työmaalla Meilahdessa. Isossa rakennushankkeessa myös syntyvän jätteen määrä hipoo huimia korkeuksia.

Karjalainen vetää Cramon neljän hengen tiimiä, joka vastaa työmaa-alueen jätehuollosta sekä tilojen raivauksesta ylijäämämateriaaleista.

– Kun on kyseessä näinkin iso rakennushanke, syntyy jätettä todella suuria määriä päivittäin, erityisesti pahvia ja pakkausmuovia. Kierrätykseen toimitamme myös paljon kuljetuslavoja, styroksia, puuta sekä vaneria. Rakennustyömaan eri vaiheet toki vaikuttavat syntyvän jätteen määrään, hän kertoo.

Työmaan urakoitsijoilla on velvollisuus siivota ja lajitella työpisteen jätteet päivän päätteeksi jäteastioihin. Urakoitsijat siirtävät jätelavat myös jäteparkkiin asti, ja Cramo kuljettaa täydet astiat jäteparkista lavoille. Tyhjennyksen jälkeen jäteastiat pestään painepesurilla.

Sairaalan työmaa-alueelta viedään pois päivittäin keskimäärin 1–2 jätelavaa.

– Pahvi ja pakkausmuovi menevät puristimeen pieneen lyttyyn painettavaksi. Metallijätettä toimitamme tällä hetkellä enää noin kolmen viikon välein kierrätykseen. Ongelmajätettä täällä ei synny, paitsi hieman kertyy painekyllästettyä puuta. Ongelmajäte kuuluu urakoitsijoiden hoidettavaksi.

Cramolaiset hoitavat työmaan jätehuoltoa puolesta päivästä iltaan saakka, välillä tarvittaessa myös viikonloppuisin.


Muutos alkaa omasta asenteesta

Uuden lastensairaalan siisteysvaatimukset ovat tiukat, sillä sairaalan A- ja B-lohkot ovat pölyttömiä rakennusalueita. Lajittelu kuuluu määräysten mukaan jokaiselle työntekijälle, mutta asenteissa on Karjalaisen mukaan vielä selvästi petraamisen varaa.

– Olen kouluttanut muita työntekijöitä täällä asennemuutoksen iskostamiseksi. Esimerkiksi puuta voisi kierrättää ja käyttää jossain toisessa kohteessa paljonkin enemmän.

Ihan yksinkertaista asenteiden muuttaminen ei kuitenkaan ole työmaalla, jossa työskentelee satoja eri kulttuureista kotoisin olevia työntekijöitä. Näkemyseroilta ei voi välttyä arjessa.

– Kaikki voisivat paneutua tarkemmin jätteiden lajitteluun, miten se pitäisi tehdä – niin töissä kuin kotona. Yhteiskuntajätettä syntyy aivan liikaa nykytahtia, Karjalainen muistuttaa.


Pitkän linjan ammattilainen

Karjalainen on työskennellyt Uuden lastensairaalan työmaalla yli kaksi vuotta, josta reilun vuoden hän on toiminut Cramon palveluksessa. Hänellä on vahva rakennusalan tausta jo entuudestaan.

– Olen tehnyt yli 15 vuotta rakennusalan töitä. Täällä Uuden lastensairaalan työmaalla olen viihtynyt hyvin, sillä olemme niin samalla aaltopituudella työkavereiden kanssa. Olen 36-vuotiaana tiimimme vanhin, mutta huumori pitää porukkamme kasassa.

Tulevaisuuden tavoitteena Karjalaisella on kouluttautua Cramon palveluksessa ja edetä työnjohtajaksi.

– Tykkään talostamme, jossa kannustetaan opiskelemaan ja kehittymään, hän iloitsee. 

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.